Fluffiga flokati

Något som har visat sig vara mycket populärt hos Mattor Online är att beställa hem ett av våra Matt-prover. Om man ringer och frågar så kan man om man har tur få låna en bit av en av våra mattor. Biten är 30x30cm och finns i en begränsad upplaga i en del av våra modeller. Dock inte alla. Så ring gärna och fråga om du vill låna ett matt-prov.

Nu tänkte jag berätta lite om våra Flokatimattor. Flokatimattor är grekiska handgjorda mattor med lång lugg av fårull som hopfiltats genom tvättning, klappning och soltorkning. De har varit en grekisk tradition i århundraden. 400-talets Vlacher som levde i Samarina, den högsta byn på Pindos Berg, uppfann Flokatimattorna. Som herdar födde de upp får och getter och producerade mejeriprodukter som såldes under vintern på slätter i Trikala, Thessalien, Makedonien och så långt bort som Odessa. De använde dessa mattor främst som kläder och till sängar i sina tält för att hålla sig varma under de långa vintermånaderna. Kvinnorna i byn som hade tillgång till ullen vävde Flokatimattor som såldes på basarer under vintern. Denna tradition fortsatte i århundraden och upphörde inte förrän i början av 1960-talet. Mazarakisfamiljen har fört traditionen att tillverka fina Flokatimattor och andra mattor vidare.

Idag så har flokatimattorna blivit omåttligt populära och finns att få tag i lite var stans, bland annat på IKEA. Skillnaden mellan IKEA:s och våra flokatimattor är att våra är mycket tätare. Deras innehåller 800g ull per m2 medans våra finns i 2 tjocklekar: 1700g/m2 och 2800g/m2. Alltså mer än dubbelt så tjocka. Våra är dessutom handtuftade medan IKEA:s är maskintuftade.

Nu i veckan så får vi in vår nya leverans med äkta flokatimattor från Grekland. Vi har massor av storlekar i både rektangulär och rund form och vi har 5 olika färger att välja mellan.

Ta en titt på Mattor-Online.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0